Каховське водосховище наповнюється водою: експерт пояснює, чому так відбувається

27 Березня 2024, 14:04
Каховське водосховище / Фото УНІАН 308
Каховське водосховище / Фото УНІАН

Каховське водосховище в нижній течії річки Дніпро, яке обміліло після підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, наповнюється водою. 

Про це повідомляють журналісти видання Факти.

Експерт пояснює, що це очевидне природне явище: танення снігів додало додаткову вологу у низині.

— Зараз ми наближаємось, мабуть, до піку рівня води. Восени був мінімум. Думаю, що до літа ще буде час, коли воно спаде до того зразкового рівня, як було минулого року, – розповів експерт Української природоохоронної групи Григорій Коломіцев.

Експерт додає, що наслідки підриву греблі на Херсонщині стали катастрофічними для всього регіону. Тоді знизу все змило, а згори з’явилася суша.

— Те, що відбувається на території водосховища цієї весни, це теж, можна сказати, вперше за 50 років. Важко було очікувати чогось, крім того, що природно відбувається. Зараз це весняна повінь, яка спостерігається по всьому Дніпру, і навіть у тих частинах, де течія регулюється, – зазначив Коломіцев.

Експерт додав, що зазвичай паводок і таке підтоплення відбувається протягом березня-квітня і навіть на початку травня.

— Тепер за невтручання людини надалі в процеси на цій території може відновитися така сама заплава, яка колись була: притоки до основного русла, система озер, певні ліси, луки. І те, що ми бачили за цей час, процес якраз у цьому напрямі і відбувається, – резюмував природознавець.

Читайте також:

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024