Зоопарк «Казкова діброва» у Новій Каховці знищений через підрив Каховської ГЕС: вижили лише кілька качок і лебеді

06 Червня 2023, 17:34
Вхід до зоопарку "Казкова діброва" у Каховці 1358
Вхід до зоопарку "Казкова діброва" у Каховці
«Ми всіма силами намагалися зберегти зоопарк в окупації. Тепер його більше не існує».
Так прокоментували знищення зоопарку «Казкова діброва» у Новій Каховці керівництво запит UAnimals. Організації підтвердили, що зоопарк повністю затоплений і врятуватися могли лише лебеді та качки.
Це сталось 6 червня 2023 року внаслідок руйнації російськими військами дамби на Каховській ГЕС. Зоопарк «Казкова діброва»знаходився на території парку імені С. М. Фалдзинського.
Каховська ГЕС розташована за 5 км від захопленої росіянами Нової Каховки. Забір води для розблокованого окупантами з початку вторгнення Північно-Кримського каналу проводиться саме в Каховському водосховищі.
Ця ГЕС – нижній й останній за рахунком (шостий) ступінь в каскаді Дніпровських водосховищ. Гідроелектростанція біля Нової Каховки забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для того, щоб у південній частині України були електрика і вода.
20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський вже попереджав, що росія готується влаштувати новий масштабний теракт підірвати дамбу Каховської ГЕС у Херсонській області. Тоді ж він перерахував інші наслідки, якими загрожує підрив Каховської ГЕС та її дамби:
  • у небезпечній зоні опиняться сотні тисяч мешканців півдня України, які можуть постраждати від спровокованої повені
  • може бути зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України та Криму
  • російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження, адже вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища
  • загальні руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки такого теракту досягнуть масштабів історичної катастрофи
 
Окрім масштабної шкоди, яку окупанти завдали населенню, постраждали великі території цінних природних ресурсів. Зокрема і зоопарк та парк відпочинку «Казкова діброва».
Це одне з найбільш мальовничих місць на Херсонщині, куди приїздили з різних куточків України. У 1992 р. в парку імені С. М. Фалдзинського на березі Дніпра директор приватного підприємства «Відродження» організував центр сімейного відпочинку, відкрив міні-зоопарк, прикрасив цю місцину своїми власними витворами різьблення – 150 дерев’яних скульптур казкових героїв. Частина цих скульптур утворили «Поляну казок», що зайняла 0,9 га землі.
На території зоопарку мешкали 150 тварин і птахів, які представляють різні частини як України, так і світу: фазани, черепахи, страуси, сови, дикі гуси, муфлони, павичі, косулі, нутрії, білки тощо Цікавою є ландшафтна архітектура «Казкової діброви», що врахувала особливості місцевого рельєфу та наявність природних джерел. Озеро, ставки, фонтани, водограї, квітник, зелені насадження, бесідки, лавочки, гарні містки – все це зруйновала Росія, повідомляє Всеукраїнська екологічна ліга.
 
Цих тваринок більше немає....
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024